Göteborgs födelse – en utställning om stadens långa historia

Besök Göteborgs stadsmuseum

Besök Göteborgs stadsmuseum


Vi har tidigare skrivit om att du kan fira när Göteborg fyller 400 år. Man firar ju lite i efterskott. I samband med detta så har Göteborgs stadsmuseum skapat en utställning. Det är en ny basutställning om Göteborgs historia.

Lär känna de första göteborgarna

Stadsmuseet har valt att fira stadens födelsedag med en utställning där man kan se tillbaka på stadens födelse och barndom. Du kan bland annat testa på 1600-talets sociala medier, så väl som att du kan lyssna på dåtidens populärmusik. Passa även på att vara med för att lösa gåtan om vem som bar smycket Silverhjärtat runt halsen.
I denna utställning kommer du att kunna uppleva 1600-talet från sängkanten, finrummet och bakgatan. Utställningen utgår från den senmedeltida staden Nya Lödöse. Den låg för övrigt dold i marken i hundratals år i dagens Gamlestaden.

Silverhjärtats hemligheter

Som en del av utställningen kan du vara med och lösa en gåta. Det vem som bar silverhjärtat. Detta silverhjärta hittade man under golvet i en medeltida kyrka i Nya Lödöse. På hjärtat finns det bokstäver. Denna medaljong, kom att hittas redan 916 i Gamlestaden. Det låg under golvet i den gamla kyrka som hörde till Nya Lödöse, Göteborgs föregångare. Hjärtat i sig, det låg på ett skeletts bröstkorg.

Andra utställningar på stadsmuseet

På Göteborgs stadsmuseum hittar du så klart även flera andra trevliga utställningar. En av dem är Augusta Lundin – Sveriges första modehus. Augusta anses vara den allra första couture-sömmerskan i Sverige och 1867 öppnade hon sin ateljé. Denna utställning om henne har tidigare kunnat ses på Thielska galleriet i Stockholm och på Malmö museer. Bakom utställningen står kuratorerna Anna Bergman Jurell, scenograf och kostymtecknare och Lotta Lewenhaupt, modejournalist och författare. Utställningen är en samproduktion mellan Thielska Galleriet, Malmö museer och Göteborgs stadsmuseum.
En annan basutställning är Grejen med Göteborg. Det är då en utställning om 1900-talets Göteborg där du kan få frossa i alla älskade och hatade göteborgsgrejer och upptäcka sidor av staden som du inte trodde fanns. Utställningen tar sin utgångspunkt i några av Göteborgs mest ikoniska föremål och byggnader.
En annan trevlig utställning är Inzoomat, som består av kända och okända göteborgsbilder från 1850-talet fram till idag.

Barnens museum

Det finns även en utställning som heter Barnens museum. Där kan alla barn få leka, klättra, upptäcka, bygga och en massa mer. Det är perfekt för barn i alla åldrar.

Boka ditt hotell med oss

Om du tänker dig att åka till Göteborg, för att gå på museum, eller för att roa dig med allt annat som denna stad har att erbjuda, så är det ju rätt bra att se till så att du har ett boende. Här hos oss kan du hitta en hel del bra alternativ. Du kan söka fram hotell efter vad de heter, eller var de ska ligga. Du kan även kontakta oss om det är så att du behöver ha hjälp med något. Passa även på att läsa våra andra nyheter för att hitta mer saker att hitta på när du ändå är i stan!

Clarion Collection Hotel Odin  Clarion Collection Hotel Odin
Odinsgatan 6, Göteborg
Nära Nya Ullevi

    4 stjärnor
Från 1565 SEK per natt

Boka hotell


Scandic Crown  Scandic Crown
Polhemsplatsen 3, Göteborg
Nära Nya Ullevi

    4 stjärnor
Från 1795 SEK per natt

Boka hotell


Clarion Hotell

JÄMFÖR FLER CLARION HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img