Universitetsstaden Göteborg

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet

I Göteborg så finns det idag många karakteristiska byggnader varav flera av dem hör till Göteborgs Universitet. Staden i sig är etablerad som en av Sveriges största studentstäder. De skolor som finns är Göteborgs Universitet, Chalmers tekniska högskola samt universitetet, som är ett samarbete mellan Chalmers och Göteborgs universitet och startades 2001.

Göteborgs Universitet

Göteborgs universitet grundades under 1800-talet. Det var år 1887 som man tog beslut om att man ville grunda en högskola och denna kom att starta 1891. Senare, under 1954 kom man att bli ett universitet. På Göteborgs Universitet finns det idag åtta fakulteter, 49 000 studenter och kring 6 400 anställda. Universitetet erbjuder utbildningar inom olika ämnen. Bland annat finns musik-, konst-, samhälls-, och naturvetenskap, humaniora, utbildningsvetenskap, lärarutbildning, IT, Handelshögskola och Sahlgrenska akademin med medicin, vårdvetenskap och odontologi. Grundutbildningen på detta universitet sker i nära samarbete med forskning. Studenter här får ofta träffa internationellt erkända forskare. Universitetet har flera hus och byggnader spridda över hela Göteborg, men huvudbyggnaden ligger i Vasaparken.

Chalmers tekniska högskola

Chalmers tekniska högskola eller i vardagstal bara Chalmers är en teknisk högskola som bildades 1829. Sedan 1937 har det haft en ställning som universitet men kallas än idag för högskola ändå. Sedan 1994 drivs skolan som en stiftelse. Idag har Chalmers två campus, och dessa är i Johanneberg och på Lindholmen. Chalmers både forskar och utbildar på bred front och det inom teknik, naturvetenskap, arkitektur och sjöfart, i nära kontakt med omvärlden. Här finns arkitekt-, ingenjörs- och sjöfartsutbildningar inom sju olika ämnesområden. De officiella namnen på skolan har varit: Chalmersska slöjdskolan 1829–1882, Chalmers tekniska läroanstalt 1882–1914, Chalmers tekniska institut 1914–1937 och Chalmers tekniska högskola sedan 1937.

Studentliv i Göteborg

Göteborg är en stad som verkligen passar studenter. Det är tur det, eftersom det finns runt 60 000 studenter totalt här, fördelat vid alla skolor. Studentlivet är mycket aktivt och det finns massor av föreningar och arrangemang knutna till kårerna samt att Göteborg i sig har en hel del att erbjuda i form av allt från muséer till nattklubbar, konserter, olika idrottsevenemang, mysiga caféer och förstklassiga restauranger. Göteborgs Universitet har fyra studentkårer: Göta studentkår, Handelshögskolans studentkår, Sahlgrenska Akademins studentkår och KonstKåren. Sedan finns även Göteborgs Förenade studentkårer som arbetar aktivt för alla studenter i Göteborg. Söker du ett studentliv av högsta klass ska du kanske ta en titt på vad Chalmers har att erbjuda. På Valborg får Chalmeristerna hela staden att koka med Nordens största studentarrangemang, Kortegen.
Det är även studentkårerna som står för olika sociala aktiviteter som ofta görs tillsammans. Varje läsår sker en kick-off, en slags nollning, för att välkomna alla nya studenter.

Upptäck Göteborg

Om du har planer på att börja plugga i Göteborg, men aldrig varit där, så är det hög tid att ta ett besök! Det kan vara smart att åka hit ett par dagar för att se staden samt kolla in skolorna. Du kan här hos oss hitta bra hotell att boka för att bo på medan du tar dig tiden att upptäcka Göteborg.

Best Western Plus Waterfront Hotel  Best Western Plus Waterfront Hotel
Klippan 1, Göteborg
Nära Rödasten Konsthall

    4 stjärnor
Från 1442 SEK per natt

Boka hotell


Quality Hotel 11  Quality Hotel 11
Maskingatan 11, Göteborg
I Göteborg (Eriksberg)

    4 stjärnor
Från 1548 SEK per natt

Boka hotell


Clarion Hotell

JÄMFÖR FLER CLARION HOTELL >>

Liknande Hotell

img