Tjolöholms Slott

Besök Tjolöholms slott

Besök Tjolöholms slott

Cirka 4 mil söder om Göteborg, i Kungsbacka kommun ligger Tjolöholms slott. Detta sägs vara en av Sveriges allra märkligaste byggnader och det är väl värt att åka hit och titta på det. Idag är Tjolöholms slott en Arts and Crafts-anläggning, ett av Nordens främsta faktiskt. Slottet ligger beläget på en halvö. Slottet ritades av Lars Israel Wahlman och går i Tudor-stil. Slottet stod klart 1904. Inredningen i slottet är mycket välbevarat och går i brittisk stil. Här finns bland annat Sveriges första dammsugare, ett åbäke på cirka ett ton! Utanför slottet finns den vackra slottsträdgården och den vetter mot havet. Det finns många promenadstigar här som sträcker sig i flera mil och de går mellan strandängar och ekskogar. Själva trädgården, slottsparken och halvön är tillgänglig för besökare året om. Det finns även en slottskyrka, som är byggd i skotsk stil samt en allmogeby. Allmogebyn och slottets grindstuga är idag ett upplevelsehotell. Storstugan erbjuder mat och servering av kaffe.

Själva slottet kan endast beses på en guidad visning och det är öppet vissa dagar. Under 2017 kommer det att erbjudas två olika visningar. Det kommer dels vara en slottsvisning som har fokus på slottets historia och arkitektur samt en visning av utställningen ”Dräkter från Downtown”. Med denna utställning vill Tjolöholms Slott skildra hur det var att leva på ett stort gods i början av 1900-talet, både som herrskap och som tjänstefolk. Det är filmkostymer från serien Downton Abbey som visas i år. Utställningen, kan ses i samband med visning, är i samarbete med Hallwylska museet i Stockholm. Visningen i sig är en temavisning, och du som besökare får se utställningen och höra guiden berätta om tv-serien och om livet på Tjolöholm under 1910-talet. Under denna temavisning har du chans att se delar av slottet som tillhört tjänstefolket som annars inte visas för besökare.

Även barn kan uppskatta ett besök på detta slott. Bland annat så går det dramatiserade barnvisningar året om. Här visar kammarjungfrun Ottilia runt er i slottet och berättar om livet förr. De barn som följer med på denna visning kan leta efter olika väsen som gömmer sig i de olika rummen på slottet.

I år finns det även en nyhet, en lekutställning vid namn Emil! Här kan barnen leka i olika miljöer som kommer från Astrid Lindgrens böcker om Emil i Lönneberga.

Vid badstranden nedanför slottet finns skeppet ”Montrose”, samt en badstrand anpassad för de mindre barnen.

Boka boende med oss

Om du vill kan du boka hotell mitt i Göteborg och ta bilen eller kollektivtrafik ut till Tjolöholms Slott för att besöka det. Om du åker kollektivt väljer du pendeltåg från Göteborg till Kungsbacka, därefter buss 732 mot Frillesås. Från hållplatsen Torpa Smedja är det ca 3,5 kilometers promenad. Det finns även hotell i Kungsbacka att boka om du föredrar att bo nära slottet. Om du inte hittar det du söker, på egen hand, så är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.

Scandic Rubinen  Scandic Rubinen
Kungsportsavenyn 24, Göteborg
Nära Liseberg

    4 stjärnor
Från 1509 SEK per natt

Boka hotell


Clarion Hotell

JÄMFÖR FLER CLARION HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img