Sverigepremiär för Hamlet på GöteborgsOperan

Katarina Karnéus och Thomas Oliemans. Foto Lennart Sjöberg

Katarina Karnéus och Thomas Oliemans i Hamlet. Foto: Lennart Sjöberg

Den 9 april spelas Ambroise Thomas Hamlet för första gången på en svensk operascen – nämligen GöteborgsOperan.

Operafantaster har flera möjligheter att få njuta av denna Sverigepremiär då föreställningar ges ända fram till den 21 maj.

På Stora Scenen delar Ida Falk Winland och Ditte Højgaard Andersen på Ofelias roll. Hamlet görs av den holländske barytonen Thomas Oliemans, som hade stora framgångar på operan förra säsongen som greve Almaviva i Figaros bröllop. Drottning Gertrud delas av mezzo-sopranerna Katarina Karnéus och Ann-Kristin Jones.

 

Fokus på komplexa familjerelationer

Regisserar gör Stephen Langridge (konstnärlig ledare för opera/drama). I sin tolkning fokuserar han på familjerelationer så komplexa att de skulle kunna driva vem som helst till vansinne. Men här lurar också politisk manipulation… I ett modernt samhälle med vakande ögon överallt kan det vara svårt skilja mellan vad som är illusion och vad som är paranoida vanföreställningar. Hamlet ställer frågor om illusion och verklighet – om vad som verkar vara och vad som är.

- En opera värd att sätta upp ska reflektera över mänskligheten genom stor musik. Det gör Hamlet. Och musiken är vacker, känslosam och mycket direkt, säger regissör Stephen Langridge.

 

Två olika slut

Vid urpremiären i Paris (1866) slutade operan med att Hamlet utses till kung och drottning Gertrud går i kloster. Men inför Englandspremiären på Covent Garden skrev Thomas ett nytt, Shakespearianskt slut där Hamlet begår självmord. GöteborgsOperan spelar båda sluten men på premiären blir det samma som vid urpremiären i Paris.

Paris-versionens final ges: 9/4, 17/4, 23/4, 6/5, 15/5, 21/5

London-versionens final ges: 15/4, 20/4, 27/4, 8/5, 19/5

Du hittar mer information om uppsättningen, samt bokar biljetter på GöteborgsOperans hemsida.

 

Vi har flera populära och prisvärda hotell att erbjuda i närheten av GöteborgsOperan.

Billigt och bra bor du på trestjärniga Comfort Hotel Göteborg på Skeppsbroplatsen. Hotellet ligger precis runt hörnet från Casino Cosmopol Göteborg och bara några minuter från Drottning Kristinas jaktslott om du vill få ut mer av din vistelse. Hotellet ligger även nära Stadsmuseet och Maritima museum för ännu en dos kultur.

›› Sök lediga rum på Comfort Hotel Göteborg här

 

Det finns tyvärr inga lediga hotell i just nu.

Vill du spendera lite mer kan du med fördel checka in på femstjärniga Elite Plaza Hotel på Västra Hamngatan. Förutom ett fenomenalt läge kan du även njuta av god mat på någon av hotellets två restauranger, eller koppla av i bastun och fitnessavdelningen.

›› Sök lediga rum på Elite Plaza Hotel här 

 

Det finns tyvärr inga lediga hotell i just nu.

Clarion Hotell

JÄMFÖR FLER CLARION HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img