Stadsvandringar för nyanlända berättar om Göteborgs historia på 6 olika språk

Vanja Larberg, från jubileumssatsningen Göteborg berättar, håller i en stadsvandring på tigrinja för nyanlända från Etiopien. Foto: Ylva Berglund

Vanja Larberg håller i en stadsvandring på tigrinja för nyanlända från Etiopien. Foto: Ylva Berglund

Jubileumsatsningen Göteborg berättar vill bredda historien och kunskapen om staden, bland annat genom stadsvandringskartor för nyanlända på sex olika språk.

Från och med i sommar är det möjligt att stadsvandra i centrala Göteborg med hjälp av kartor på tigrinja, arabiska, persiska, somaliska, engelska och ryska.

 

Introduktion till stadens historia

–Vi vill ge människor som är nyanlända till staden en introduktion till platser och historia på deras eget språk. Vi hoppas att det kan vara ett steg på vägen för att lära känna Göteborg och känna sig som en del av ett sammanhang, säger Vanja Larberg, projektledare för Göteborg berättar, som i samarbete med Stadsmuseet har tagit fram kartorna.

Rutten utgår från maktens centrum på Gustaf Adolfs torg, passerar Stadsmuseet och avslutas på Skansen kronan. Kartorna ger en introduktion till centrala Göteborg och stadens historia och vandringen kan göras på egen hand eller i grupp. Under sommaren genomförs också ett antal stadsvandringar för nyanlända som studerar vid Integrationscentrum. Detta för tredje året i rad.

 

‘Ett sätt att mötas’

–Vandringarna är väldigt uppskattade. Det är ett sätt att mötas och ger en ingång till staden. Genom att besöka betydelsefulla platser och miljöer sänks trösklarna och gör att man kanske söker sig tillbaka igen, säger Vanja Larberg.

Stadsvandringskartorna på sex olika språk är gratis och finns att hämta i Stadsmuseets reception. Under Göteborgs Kulturkalas den 16-21 augusti kommer även stadsvandringar för allmänheten på arabiska att genomföras vid två tillfällen.

 

Göteborg berättar

Göteborg berättar är en av stadens jubileumssatsningar. Projektet jobbar med att sprida kunskap om stadens historia till fler, men också med att bredda historien genom att låta fler röster komma till tals. Satsningen anordnar stadsvandringar där minoritetsgruppers berättelser lyfts fram, skrivarworkshops och samarbetar med teatergruppen RÖST som gör teater av göteborgarnas egna berättelser.

Läs mer om jubileumssatsningen här 
Läs om andra satsningar i Göteborgs 400-årsjubileum här

 

Clarion Hotell

JÄMFÖR FLER CLARION HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img