Premiär för GöteborgsOperan och Röda Korsets internationella kör 2016

Repetition med GöteborgsOperan och Röda Korsets internationella kör 2016. Foto: Tilo Stengel

Repetition med GöteborgsOperan och Röda Korsets internationella kör 2016. Foto: Tilo Stengel

GöteborgsOperan och Röda Korset fortsätter förena människor från världens alla hörn genom musik och kreativt skapande.

Nu på söndag den 29 maj är det premiär för Den internationella kören 2016 och konserten Tänk dig en värld – ett av projekten i samarbetet.

Sedan 2014 har GöteborgsOperan och Röda Korset samarbetat med musik och kreativt skapande. Dels för att skapa möten mellan olika människor men också som ett konstnärligt utforskande där fler röster, kulturella uttryck och nya perspektiv tar plats på scenen.

Utöver att vara en betydelsefull upplevelse för deltagarna har det gjort att människor som är nya i Sverige fått vänner, nätverk och i några fall även bostad, praktik och annan sysselsättning.

 

‘Oerhört stolta’

För GöteborgsOperan har samarbetet bidragit till konstnärlig förnyelse och att fler hittar in och tar plats i verksamheten.

–På GöteborgsOperan arbetar vi med verk från förr, men vi skapar också nya verk som reflekterar vår samtid här och nu. Vi är oerhört stolta över vår internationella kör som med sin repertoar med sånger från Iran, Irak, Kurdistan, Peru, Sverige och Syrien låter den här interkulturella traditionen leva vidare, säger Stephen Langridge, GöteborgsOperans konstnärliga ledare för Opera/drama.

 

Utvecklas i positiv riktning

–Det är få saker som förenar människor oavsett bakgrund, så som musik och sång. Därför är det oerhört roligt att den internationella kören och samarbetet mellan Röda Korset och GöteborgsOperan fortsätter att utvecklas i positiv riktning. Det ska bli en fröjd att få uppleva denna konsert på söndag, säger Bo Hermansson, vice ordförande Röda Korset.

 

Medlemmar från 19 olika länder

2015 bildades den första internationella kören. Årets kör består av drygt femtio sångglada människor, mellan 18 och 73 år, boende i Göteborg, från 19 olika länder i Europa, Mellanöstern, Asien och Sydamerika. Vissa personer har bott i Göteborg hela livet, andra kom för några månader sedan, några är amatörer och andra professionella sångare och musiker.

Repertoaren är ett kulturellt möte i sig, med kända folkmelodier från olika länder i nya arrangemang. 2015 års specialkomponerade låt – Lyft Göteborg – med förslag på hur Göteborg kan bli en bättre stad från Göteborgs-Postens läsare, återkommer i en uppdaterad version.

 

Konserterna på söndag blir startskottet

De två konserterna den 29 maj blir startskottet för kören och sen väntar fler framträdande, bland annat på Göteborgs Kulturkalas. Förra året blev kören inbjuden till ett arrangemang om integration i Stockholm, där de ackompanjerades av Benny Andersson och Lars Rudolfsson i en låt.

Konserten Tänk dig en värld ges 29 maj kl 14.30 och 17.00 på GöteborgsOperans Lilla scenen.
Körledare: Bo Wennerfors, kapellmästare: Per Larsson, musiker: Sofia Högstadius, Victor Turegård och Fredrik Hamrå.

 

Clarion Hotell

JÄMFÖR FLER CLARION HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img