Mycket händer i Göteborg detta år

Liseberg fyller 100

Liseberg fyller 100

I Göteborg så kommer det att ske en hel del saker! En del har vi redan skrivit om, som att staden firar 400 år. Men annat som händer är jubileumsfestival, besök av kungen, nytt utomhusbad i Göta älv, Liseberg firar 100 år och stor konsertsommar på Ullevi.

Göteborg blir 402

I år är Göteborg egentligen 402 år! Men det firande som skulle ske för två år sedan då det fyllde 400 år, det sköts upp. Det var ju covid-19-pandemin som satte stopp för det hela. Samma sak hände faktiskt när Göteborg fyllde 00 år, 1921. Detta firande sköts med upp, till 1923.
Födelsedagen är den 4 juni och firandet inleds med en Jubileumsfestival 2-5 juni. Den äger rum i Frihamnen med tre scener, mat, musik och aktiviteter för alla åldrar. Firandet fortsätter hela sommaren till 3 september och avslutas med Jubileumsfinalen med Frihamnsdagarna, Kulturkalaset och Göteborgsvarvet Marathon.

Kungen kommer på besök

Det blir ännu mer jubileum, eftersom att vår nuvarande kung, Kung Carl den XVI Gustaf firar 50 år på tronen. Han kommer att komma på besök till Göteborg den 4 juni. Kungen ska då tala till folket. Chans att se både kungen och drottningen är då de åker kortege genom staden. Delar av staden blir i sommar en utställning som är öppen för alla. Den heter Prototyp Göteborg och i den går det att lära sig mer om hur man bygger en modern och hållbar stad.

Nytt bad i centrum

I Jubileumsparken i Frihamnen kommer det nya allmänna badet att invigas. Detta bad kommer att ha tre olika pooler i Göta älv. En riktigt bra sak med detta bad, det är att det är gratis att besöka. Det finns även en stor lekplats som invigdes förra året.

Liseberg 100 år

I år blir det ännu mer firande, eftersom att Liseberg fyller 100 år! I år öppnar de även ett nytt hotell, Liseberg Grand Curiosa. Men redan 2022 började firandet med ett helt nytt område – Luna Park, samt två nya familjeattraktioner, Turbo & Tempus. Till 100-årsjubileumet tillkommer ytterligare en attraktion som kronan på verket, familjeberg- och dalbanan Luna.

Fyra festliga jubileumsevenemang kommer även att hållas. De flesta av programpunkterna ingår i entrébiljetten till parken, men några måste bokas till en liten kostnad. Det som gäller är:
MetAle 26 – 27 maj – En helg med hantverksöl och hårdrock
Under MetAle 26 och 27 maj kommer hela Hamnområdet att bubbla och pysa av evenemang som har med hantverksöl och lokala mikrobryggerier att göra. Man kan gå på ölsafari, köpa provsmakningsbiljetter, äta gott, lyssna på föredrag och panelsamtal. På kvällarna blir det musik med göteborgsbanden Bombus på fredagen och Hardcore Superstar på lördagen.
Jubileumshelgen 1-4 juni
Under några dagar i början av juni lyfter vi Lisebergs fram sin rika 100-åriga historia genom ett antal spännande arrangemang.
Humor i hamnen 18 – 19 augusti
Den här helgen händer det mycket kul i Hamnområdet. Skratt och skaldjur står i centrum. Det ska bland annat avgöras vilka som blir svenska mästare i champagnesabrering och ostronöppning.

Klubb Karusell 8 – 9 och 15 – 16 september
Efter stängningsdags förvandlas en del av parken till en vibrerande open air-nattklubb med pop up-barer, DJ:s, dansgolv, livemusik, street food, spel och inte minst – nattåkning i några av våra bästa attraktioner.

Clarion Hotell

JÄMFÖR FLER CLARION HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img