Liseberg planerar att öppna den 1 maj

Liseberg hoppas på att öppna den 1 maj

Liseberg hoppas på att öppna den 1 maj

Trots att Folkhälsomyndigheten har ett krav om 20 kvadratmeter per besökare så känner Liseberg att de måste öppna upp nöjesparken i år. Förra året så gick de med en megaförlust. Man har som mål att kunna öppna den 1 maj samt att man då ska ha alla attraktioner igång. Lisebergs VD, Andreas Andersen har sagt att man planerar för att öppna hela parken men att det kan bli aktuellt att anpassa vissa delar.

Så kan museer och nöjesparker öppna

Folkhälsomyndigheten (FHM) har skickat ut en rad nya föreskrifter på remiss. Reglerna gäller nöjesparker, djurparker, temaparker, museer och konsthallar. Det innebär att även dessa instanser ska räkna fram maxantal för besökare. För museer och konsthallar kommer maxantalet beräknas på samma sätt som för till exempel gym och butiker. Det vill säga att varje besökare ska ha minst 10 kvadratmeter att röra sig på, men det får maximalt vara 500 personer samtidigt i lokalen. När det gäller nöjesparker, djurparker, temaparker och liknande måste besökarna ha mer plats. Maxantalet beräknas där på minst 20 kvadratmeter. Det gäller både för inom- och utomhusaktiviteter på anläggningen.

Dock är det så att varken Liseberg eller Gröna Lund räknas som nöjesparker i lagens mening. Men regeringen har föreslagit att detta ska ändras, vilket gör att de inte längre kommer att omfattas av maxtaket på åtta personer.

Liseberg hoppas på att kunna öppna

Liseberg har inte haft öppet sedan julen 2019. Men de hoppas på att nu kunna öppna upp den 1 maj. Det om Folkhälsomyndigheten genomför de regelförändringar de föreslagit i remissvar. Det enda smolket i bägaren är att det måste vara minst 20 kvadratmeter per person. Det kommer innebära att en öppning av Liseberg är en förlustaffär. Om de nya reglerna träder i kraft och börjar gälla 11 april som det är sagt, så kommer Liseberg satsa på att öppna den 1 maj.

Även om det innebär en förlust att öppna, så har Liseberg varit utan intäkter överhuvudtaget under cirka 15 månader. Sedan är det allt svårare att starta upp en stillastående verksamhet. Så därför så känner de att det är dags nu, att öppna upp igen.

Vill se lättade regler

Liseberg har tillsammans med Gröna Lund i Stockholm, via Svenska Nöjesparksföreningen, skickat sina invändningar i ett remissvar till Folkhälsomyndigheten. Där har de en önskan om att det ska vara samma krav på nöjesparker som för de europeiska nöjesparker som var öppna i fjol, de hade mellan fyra och tio kvadratmeter per gäst.

Hela parken kommer att vara öppen

När Liseberg väl kommer att öppna, så kommer de ha öppet i hela parken. Det för att få så många kvadratmeter som möjligt. Vissa verksamheter kommer kanske behöva anpassas. Men det går inte att ha stängt på någon yta. Det eftersom att varje stängd kvadratmeter betyder att färre besökare kan tas emot i parken, enligt logiken i de nya reglerna.

Lisebergs VD, Andreas Andersen berättar att han är glad över att kanske få öppna upp. Men att det samtidigt varit mycket tufft under pandemin. Det har gjort att en enorm frustration har byggts upp i organisationen. Han hoppas på att det med vaccineringen nu ska bli lättare att komma tillbaka till en mer normal verksamhet, längre fram.

Hotell Liseberg Heden  Hotell Liseberg Heden
Sten Sturegatan 1, Göteborg
Nära Liseberg

    4 stjärnor
Från 1730 SEK per natt

Boka hotell


Scandic Rubinen  Scandic Rubinen
Kungsportsavenyn 24, Göteborg
Nära Liseberg

    4 stjärnor
Från 1509 SEK per natt

Boka hotell


Clarion Hotell

JÄMFÖR FLER CLARION HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img