Kyrkor i Göteborg

Christinae kyrka är en av Göteborgs alla kyrkor

Christinae kyrka är en av Göteborgs alla kyrkor

I Göteborg finns det 67 kyrkor som hör till Svenska kyrkan. Många av dem är mycket vackra att titta på, både på utsidan och insidan. Kyrkor är en viktig del i vårt kulturarv. Många gånger så är de byggnaderna äldst i landskapet. Det finns ett stort intresse för kyrkobyggnader och kyrkohistoria. Många svenskar besöker gärna en eller flera kyrkor i Sverige och då i egenskap av att vara turist.

Lite intressant fakta om några av Göteborgs kyrkor

• I Örgryte nya kyrka finns den största brittisk-viktorianska orgeln i landet, en orgel som tidigare fanns i Sankt Stephen’s church i Hampstead, London.
• Sankta Birgittas kapell i Klippan inte är uppkallad efter det svenska helgonet Den Heliga Birgitta, utan efter det keltiska helgonet Sankta Bridget.
• När Hagakyrkan skulle invigas i oktober 1859 fick man skjuta fram invigningen flera månader, eftersom det saknades präster till kyrkans gudstjänster.
• Den gamla medeltida Lundby gamla kyrka stod oanvänd och öde i cirka 50 år innan den återinvigdes som kyrka på 1930-talet.
• Första gången kyrkklockorna i Masthuggskyrkan ringde var när det klämtade för den allmänna mobiliseringen den 2 augusti 1914, nästan två månader innan kyrkan invigdes.
• Klockspelet i tyska Christinas kyrka har hjälp av högtalare för att höras över trafikbruset.
• Sankt Johanneskyrkan i Masthugget hör till stadsmissionen i Göteborg och är en av mycket få kyrkor byggda av Svenska kyrkan som övertagits av en privat organisation.

Christinae kyrka

Christinae kyrka ligger i centrala Göteborg. Namnet har kyrkan fått efter Gustav II Adolfs dotter, drottning Kristina. Den invigdes 1748. Den kallas även för tyska kyrkan och här hålls alla gudstjänster på tyska.

Domkyrkan

I centrala Göteborg ligger även Domkyrkan, eller Gustavi domkyrka, det efter Gustav II Adolf. Detta är den tredjer domkyrkan på samma plats och invigdes 1633 i Gustav II Adolfs namn, året efter hans död i slaget vid Lützen.

Masthuggskyrkan

Masthuggskyrkan ligger placerad högst upp på Stigberget. Denna kyrka har en mycket vacker vy ut över hela staden. Denna kyrka är en av nationalromantikens mest kända byggnader och mycket stiltypisk. Den som ritade kyrkan var arkitekten Sigfrid Ericson om stod klar och invigdes 1914. Varje år så kommer det cirka 90 000 turister hit till denna kyrka.

Vasakyrkan

Behovet av en ny stor kyrka med ansenliga mått uppstod runt sekelskiftet 1900 när den mäktiga stenstaden i det som då var Göteborgs södra delar byggdes upp. Man valde då att bygga denna kyrka, som invigdes 1909. Man har byggt kyrkan med bohusgranit från Lysekil och arkitekt var Yngve Rasmussen. Inne i kyrkan så finns det en stor muralmålning i koret från 1920-talet föreställande Kristi himmelsfärd, framställd av Albert Eldh, samt den ursprungliga orgelfasaden i väster.

Boka hotell

Oavsett om du vill komma till Göteborg för att kolla in kyrkorna, eller för att göra annat, så är det bra att ha ett boende som passar. Därmed är det bra att boka ett hotell. Här hos oss finns det gott om olika alternativ att välja mellan. Du kan söka runt efter hotell, eller kontakta oss om du har några frågor.

Best Western Plus Waterfront Hotel  Best Western Plus Waterfront Hotel
Klippan 1, Göteborg
Nära Rödasten Konsthall

    4 stjärnor
Från 1442 SEK per natt

Boka hotell


Quality Hotel 11  Quality Hotel 11
Maskingatan 11, Göteborg
I Göteborg (Eriksberg)

    4 stjärnor
Från 1548 SEK per natt

Boka hotell


Clarion Hotell

JÄMFÖR FLER CLARION HOTELL >>

Liknande Hotell

img