Katastrofsiffror för hotellen i Göteborg under april månad

Stöd hotellen i Göteborg

Stöd hotellen i Göteborg

I spåren av corona, så har hotellen i Göteborg haft en väldigt dålig beläggning ett bra tag. I april månad så var det en beläggningsgrad på under 10 %. Det är en minskning med 84,7 % jämfört med förra året. Göteborg & Co har på sin hemsida lanserat ”Besöksnäringskollen”, som är en tjänst som visar hur det ser ut med beläggningen på hotell. Data kommer från Benchmarking Alliance och gäller beläggningsgrad, omsättning och antal varsel.

Peter Grönberg vd på Göteborg & Co, sa i ett pressmeddelande;

” Vi ser ett stort behov av kunskap och omvärldsbevakning i realtid. Med de snabba förändringar som sker så behövs uppdaterade fakta för att näringen och politiken ska kunna fatta underbyggda beslut.”

Tabellerna visar att hotellen i Göteborg i snitt hade 9,9 procents beläggning under veckan 13–19 april, en minskning med 84,7 procent jämfört med 2019. Dock finns det de som har det värre. I Helsingfors där det varit extremt hårda restriktioner så låg beläggningen under samma vecka på 2,3 procent. Det är en minskning med 95,8 procent.

Nya typer av kunder

I de tider som är så har nya sorters kunder hittat till hotellen i Göteborg. Bostadslösa har kunnat ta in på lyxhotell under flera månader. Att boka hotellrum per månad är jämförbart i pris med hyreslägenhet i centrum. Och för hotellen är det ett sätt att försöka överleva den värsta krisen i mannaminne.

Flera hotellkedjor har försökt locka till sig gäster genom att sänka priserna och det rätt rejält. Det har gjort att bostadssökande fått upp ögonen på detta. De tipsar varandra att bo på detta sätt genom olika sociala medier. Helt plötsligt är hotell ett bra alternativ för den som saknar en fast bostad. Det finns de som bokar in ett större rum och ibland till och med en hel svit och det för månader i taget.

Andra typer av kunder är de som behöver vara i karantän på grund av corona, men det är även unga par som vill testa att bo ihop, det är bostadssökande, och det är människor med andra nationaliteter som på grund av stängda gränser inte kan åka hem nu.

Antalet anställda på hotell minskar

Tack vare corona så är det många hotell som har det svårt. Det gör att många hotell har valt att dra ner på personalen och att en hel del personal blir varslade. Nordic Choice, hotellkedjan med den färgstarke norske ägaren Petter Stordalen halverade sina bokningar i mars. Det gjorde att de tvingades dra ner på antalet anställda. Det innebar bland annat att Clarion Hotel Post i Göteborg varslade 25 av omkring 200 anställda.

Passa på att bo på hotell

Om du är boende i Göteborg, så passa på nu att bo på hotell om du kan. Dels så är det låga priser, så att du kan uppleva lite lyxigare än annars, dels är det ett sätt att hjälpa hotellbranschen att överleva denna pandemi. Förhoppningsvis gör det att de kan finnas kvar även efter att denna hemska corona försvinner bort från världen.

Hotell Liseberg Heden  Hotell Liseberg Heden
Sten Sturegatan 1, Göteborg
Nära Liseberg

    4 stjärnor
Från 1730 SEK per natt

Boka hotell


Scandic Rubinen  Scandic Rubinen
Kungsportsavenyn 24, Göteborg
Nära Liseberg

    4 stjärnor
Från 1509 SEK per natt

Boka hotell


Clarion Hotell

JÄMFÖR FLER CLARION HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img