Historiska byggnader och modern design

Feskekôrka är en av Göteborgs mest kända byggnader

Feskekôrka är en av Göteborgs mest kända byggnader

Om du är intresserad av arkitektur, så är Göteborg den perfekta platsen att uppleva en spännande blandning av historiska byggnader så väl som modern design. Om du vill uppleva och se de mest fantastiska, så ska du fortsätta läsa, så ger vi tips på byggnader du inte bör missa! Vill du stanna i Göteborg under flera dagar, så har vi många bra hotell att välja mellan.

Byggnader att hålla utkik efter

Göteborgsoperan är en vacker byggnad, som byggdes 1994 och ligger i Lilla Bommens hamn. Arkitekten till denna byggnad heter Jan Ikowitz som inspirerades av både operavärlden och läget vid vattnet när han designade byggnaden. När du ändå är här i hamnen, passa på att titta närmare på det som kallas för Läppstiftet, en rödvit skyskrapa som designats av Ralph Erskine. Den färdigställdes 1989 och är hela 86 meter över havet. Du kan även ta dig upp i denna byggnad, då översta våningen består av en utkik, som ger dig en fantastisk utsikt!

Tar du dig till Lindholmen och Norra Älvstranden, så har du mer eller mindre ett mecka för modern design. Här finns Lindholmen Science Park. Det gamla varvsområdet är idag fyllt med bostadshus, kontor och universitet. En byggnad, som finns här, är extra spektakulär. Det är Kuggen, som är en rund byggnad, med triangelformade fönster och är mycket färgglad. Denna byggnad har Gert Wingårdh, en arkitekt från Göteborg designat.

Tar du Älvsnabben, som är en färja, från Lilla Bommen till Klippan, så går den via Lindholmen och Eriksberg. Längs vägen kan du njuta av de vackra vyerna över hamnen.  I Klippan som ligger vid foten av Älvsborgsbron finns det forna Carnegie Porterbryggeriet och Röda Sten som är ett modernt konstcenter. Förr var bryggeriet en av de största arbetsgivarna i Göteborg, precis som Sockerbruket som ligger bredvid. Idag är bryggeribyggnaden ett hotell och Sockerbruket är idag en plats där hantverkare och konstnärer samsas.

I Göteborg finns det även flera landshövdingehus, från 1875-1940. Byggstilen är typisk för Göteborg. Dessa finns att hitta helt bevarade ibland annat Majorna och Kungsladugård. En byggnad, som är en av de mest kända i Göteborg är så klart Feskekôrka. Designern heter Victor von Gregerfeldt, som arbetade som stadsarkitekt i Göteborg mellan 1872-1896.

Haga, som en gång i tiden av en förstad, ligger idag mitt i centrum. Haga planlades i mitten av 1600-talet. Här finns mycket originalcharm kvar och välbevarade trähus. I närheten finns även Skansen Kronan, som byggdes mellan 1687 och 1689. Ta en promenad från Haga, längs Vasagatan och mot Kungsportsavenyn så får du se byggnader från sekelskiftet som är mycket pampiga. Andra byggnader att inte missa är Götaplatsen, som stoltserar med Carl Milles staty Poseidon. Här finns även Göteborgs Konstmuseum, Stadsteatern och Konserthuset. En bit från Götaplatsen hittar du Universeum och Världskulturmuseet. Detta är två moderna byggnaderna som ligger på rad bredvid varandra. Den första är designad av Wingårdh arkitektkontor och den andra ritades av Londonduon Brisac-Gonzales Architects.

Stanna även till på Gustav Adolfs torg, för att besöka rådhuset, som var klar 1672, men som byggt till under början av 1900-talet eftersom man ansåg att den var för liten. På smågator bakom torget finns Kronhuset, som är den äldsta bevarade byggnad i Göteborg, den är från 1654.

Boka boende med oss

Om du vill ta en arkitektonisk promenad i Göteborg, så är det inte fel att stanna här i flera dagar. Här på vår sida hittar du flera passande hotell och boenden att boka. Kontakta oss om du behöver hjälp!

Elite Park Avenue Hotel  Elite Park Avenue Hotel
Kungsportsavenyn 36-38, Göteborg
Nära Liseberg

    4.5 stjärnor
Från 1251 SEK per natt

Boka hotell


Hotel Lorensberg  Hotel Lorensberg
Berzeliigatan 15, Göteborg
Nära Liseberg

    3 stjärnor
Från 1258 SEK per natt

Boka hotell


Scandic Rubinen  Scandic Rubinen
Kungsportsavenyn 24, Göteborg
Nära Liseberg

    4 stjärnor
Från 1509 SEK per natt

Boka hotell


Clarion Hotell

JÄMFÖR FLER CLARION HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img