Hantverksbryggerier i Göteborg

God öl finns att hitta i Göteborg

God öl finns att hitta i Göteborg

Enligt internationella rankningar så kommer några av världens bästa öl från Göteborg. Att brygga och dricka öl är inget nytt i denna stad. Det har ända sedan staden grundades 1621 funnits bryggerier här. Under den tid som Ostindiska kompaniet verkade så exporterades även en hel del öl. Under 1600- och 1700 talet lade bryggare som Johan Casparsson Poppelman och skotten George Carnegie grunden till en näring som skulle bli viktig för många göteborgare. Namnet Poppelman lever förresten kvar i ”Poppels” och enligt Nya Carnegiebryggeriet är Carnegie Porter Sveriges äldsta levande varumärke.

Stora bryggerier la ner, mikrobryggerierna öppnar upp

Under många år fanns stora bryggerier i Göteborg men under 1990-talet så slutades det med den storskaliga ölproduktionen i Göteborg. Pripps, som vid det laget köpt upp många av de mindre bryggerierna köptes i sin tur upp av Carlsberg som lade ner produktionen i Göteborg. Under 2005 kom det dock att hända något. Det var då ett av Göteborgs första och med framgångsrika bryggerier öppnade. Det var Dugges. Även om trenden med mikrobryggerier startade i USA så har svenskarna tagit det till sig och allra främst göteborgarna.
Under 2017 när sajteen Ratebeer sammanställde sin ranking över världens 50 bästa nya öl 2017 fanns tre öl från Göteborg med i klassen IPA. Två av dessa göteborgs-öl kom från Stigbergets Bryggeri (Stigbergets Amazing Haze och Stigbergets Gbg Beer Week 2016) och en från O/O Brewing (Narangi).
Enligt statistik från organisationen Sveriges Bryggerier ökade antalet bryggerier i Sverige från 30 till 300 mellan 2007 och 2017.

Ett urval av Göteborgs bryggerier:

• Oceanbryggeriet
• Dugges Bryggeri
• Vega Bryggeri
• Stigbergets bryggeri
• Poppels Bryggeri
• Ahlafors bryggerier
• Lycke bryggeri
• Hönöbryggeriet
• Göteborgs Nya Bryggeri
• Odd Island Brewing
• Två feta grisar
• Barlind Beer

Ölstudion Nordstan

Något unikt som än så länge bara finns i Göteborg är ett systembolag, som bara säljer öl! Denna butik öppnade upp i slutet av 2020. Här finns det cirka 600 olika sorters öl och många av dem finns bara att hitta i just denna butik. Det är nu en tre års lång testperiod med denna ölstudio. Tanken är att utbudet ska förändras en del under denna tid.
Här finns det ett specialrum för varje ölstil och det kommer att varje år presenteras 500 nyheter inom öl i denna butik.

Ölbarer i Göteborg

I Göteborg finns det även gott om barer att dricka öl på varav många av dem erbjuder just lokala ölsorter. Bland annat finns Steampunk, som serverar kvalitativ öl, både från de större och mindre bryggerierna, med internationell eller lokal anknytning.
Ett stort ölutbud finns även att hitta på Le Pub. Denna pub har legat på Nordhemsgatan ända sedan 1884. Här är det fokus på öl, vin och rustik mat.
Lilla London är en genuin brittisk pub, mitt i Göteborg som du hittar på Vasagatan. Blir du hungrig finns givetvis gott om pubklassiker på menyn, såsom fish n’ chips och plankstek.
Ett riktigt ölmecka för dig som gillar mikrobryggerier är annars Brewers Beer Bar. De har många olika sorters öl och ofta nyheter med i sitt sortiment.

Clarion Hotell

JÄMFÖR FLER CLARION HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img