Gunnebo slott

Besök Gunnebo slott

Besök Gunnebo slott

Gunnebo slott och trädgårdar ligger i Mölndal, strax utanför Göteborg. Slottet ligger nära Rådasjön och Stensjön. Gunnebos historia går tillbaka till 1200-talet, då namnet namn för första gången, men på en storgård med tillhörande kvarn. Idag sker guidade visningar på slottet och i dess trädgårdar.

Slottets historia

Handelsmannen John Hall köpte egendomen Gunnebo i Fässbergs socken år 1778. Det för att uppföra ett sommarställe. Familjen Hall kom att äga och bebo Gunnebo i två generationer, och har haft en sort påverkan på stället. Redan under 1700-talet var Gunnebo en gammal gård, och första gången namnet nämns var under 1200-talet och då i en förteckning över kyrkans egendomar i slutet av 1200-talet.

Den som fick i uppdrag att göra ritningarna till en huvudbyggnad med inredning, trädgårdar och kringliggande byggnader var stadsarkitekten Carl Wilhelm Carlberg. Han hade länge befunnits sig utomlands och var inspirerad av de nyklassicistiska strömningar som rådde i Europa. Han använde sig av dessa influenser då han ritade Gunnebo.

Familjen Hall arrangerade många middagar och hade under åren besök av kungar, revolutionärer, konstnärer och politiker. John Hall d.y. var den som tog över Gunnebo efter fadern, men han var oförmögen att driva det hallska handelshuset, så väl som att det kom skiftande konjunkturer. Detta bidrog till att det försattes i konkurs 1807.

Nu blev det åratal av förfall för Gunnebos del. Det på grund av bristande underhåll av egendomen. Egendomen kom att säljas på auktion 1832.

Efter ett antal skiften av ägare, så kom egendomen att bebos av friherreparet Carl och Hilda Sparre. Efter Hilda Sparres död köptes Gunnebo av Mölndals stad 1949. Slottet renoverades åren 1949–52 med hjälp av den information som familjen Halls inventarieförteckningar och arkitekt Carlbergs bevarade originalritningar gav.

Gå på guidad visning

Idag går det utmärkt att besöka Gunnebo och ta del av dess historia, det genom guidade visningar. Du kan få erbjuder guidningar av slottet, trädgårdarna och orangeriet. De har även dramatiserade visningar där du på ett lättsamt och lärorikt sätt får möta personer ur Gunnebos historia. Det finns restaurang, bageri samt butik.

Gunnebo går även att hyra för bröllop, fest, dop med mera. Dessutom erbjuder de konferensmöjligheter. Utöver det så erbjuds även kurser och andra evenemang.

Det är enkelt att hitta till Gunnebo. Du kan åka med kollektivtrafiken. Då är närmaste busshållplats Gunnebo Park, varifrån en promenad på 0,9 km längs John Halls väg tar dig genom vacker miljö till Gunnebo. Du kan även ta bilen, och Gunnebo Slott och Trädgårdar är skyltat både från E6 (Lackarebäcksmotet) och Riksväg 40 västerut (Mölnlyckemotet). När du åkt ca 100 meter på John Halls väg är du inne i Gunnebo kulturreservat.

Boka hotell

Om du vill besöka Gunnebo är det inte fel att passa på att ta ett par extra dagar i Göteborg. Du kan då boka in dig att bo på hotell. Det finns dels bra hotell i Mölndal så väl som det finns i Göteborg stad. Här hos oss kan du söka runt efter det boendealternativ som passar dig bäst. Om du inte hittar det du söker eller har frågor, kontakta oss gärna.

Scandic Rubinen  Scandic Rubinen
Kungsportsavenyn 24, Göteborg
Nära Liseberg

    4 stjärnor
Från 1509 SEK per natt

Boka hotell


Clarion Hotell

JÄMFÖR FLER CLARION HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img