Göteborgs historia

Gustav II Adolf

Gustav II Adolf

Göteborg har en ganska spännande historia och en hel del saker går att se spår av än idag. I det område som idag nu är staden Göteborg har det i flera tusen år bott människor. Det har gjorts fynd från både stenåldern och bronsåldern.

Göteborg grundas

Gustaf II Adolf grundade Göteborg 1621, men det fanns redan en stad på 1400-talet, som då kallades för Nya Lödöse, placerad där Gamlestaden ligger idag.
Beslutet att en stad skulle anläggas tog dock av Karl IX och det 1607. Denna låg då vid nuvarande Färjestaden på Hisingen. 1611 kom denna stad att förstöras av danskarna, som brände ner den. 1619 beslutade Gustaf II Adolf att ”Här ska staden ligga” och pekade på marken i dagens Göteborg.
Karl IX, kan du idag hitta på sin häst, Kopparmärra, vid Kungsportsplatsen i Göteborg som staty. Gustav II Adolfs staty finns att se på Gustaf Adolfs Torg i centrala Göteborg. Han har då avbildats just med sitt pekande.

Vårt Göteborg

Det Göteborg som vi har idag, den kom att byggas upp under 1600-talet och det av holländare. Det berodde på att man ansåg att de var de som var bäst att bygga på sankmark. Det är på grund av holländarna som Göteborg idag har en mängd kanaler så väl som och träd som klippts på holländskt sätt. Den ursprungliga staden blev byggd innanför stadsvallen, och då sicksackformad och kom att känneteckna Göteborg.

Under 1700-talet kom Göteborg att bli en storstad och hamnen kom att få en mycket stor betydelse. Tack vare Ostindiska kompaniet växte den sig stor och det var även tack vare dem som Göteborg blev en handels- och sjöfartsstad.

Mot slutet av 1700-talet skedde det en hel del bränder i staden. Det gjorde att en massa trähus försvann. Man valde då att bygga upp husen igen, men att dessa bara fick byggas i sten inom vallgraven. Under denna period kom Avenyn, samt Vasastaden och Lorensberg till. Under 1800-talet kom industrierna samt handelshusen att växa sig allt större.

Göteborg växte sig ännu större i början av 1900-talet. Det tillkom flera stadsdelar och Hisingen blev en del av Göteborg. Det var även under denna tid som Göta Älvbron och Älvsborgsbron byggdes. Under 1900-talet kom även en mängd landmärken att byggas. Så som bland annat Röhsska museet, Lorensbergsteatern, Botaniska trädgården och Liseberg.

Upptäck Göteborg

Mycket av det som byggts upp genom åren finns ju kvar här i vår stad på västkusten. Du kan resa till Göteborg för att se kungarnas statyer, hamnen, samt de andra landmärkena och mycket mer. Göteborg har mycket att erbjuda i form av sevärdheter, upplevelser, aktiviteter och nöjen. För bästa sättet att upptäcka Göteborg, se till att komma hit för ett par dagar. Du bor bäst genom att boka hotell via oss. För att hitta ett bra hotell, så kan du söka runt på vår sida. Du kan även kontakta oss om det är så att du har frågor om något eller behöver hjälp med din bokning av hotell.

Scandic Europa  Scandic Europa
Nils Ericsonsgatan 21, Göteborg
Nära Nya Ullevi

    4 stjärnor
Från 1491 SEK per natt

Boka hotell


Scandic Rubinen  Scandic Rubinen
Kungsportsavenyn 24, Göteborg
Nära Liseberg

    4 stjärnor
Från 1509 SEK per natt

Boka hotell


Clarion Hotell

JÄMFÖR FLER CLARION HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img