Göteborg fyller 400 år

gothenburg-105593_1920I juni, 2021 så fyller Göteborg stad 400 år. Tanken var att detta skulle firas stort. Men eftersom det kom en pandemi i vägen så kommer det stora firandet att flyttas till 2023. På den officiella 400-årsdagen den 4 juni så blir det nu istället ett formellt historiskt firande. Man beslutade redan förra året att firandet av jubileet skulle flyttas fram. Det eftersom man ansåg och anser att grunden för hela jubileet är att få människor att mötas, att tillsammans utveckla Göteborg för framtiden och bjuda in världen och få fler att uppleva Göteborg. Detta är nu inte möjligt på grund av covid-19.

Formellt firande under 2021

Den 4 juni 2021 kommer det ske ett formellt firande av Göteborg stad. Sedan så kommer man att ta fram ett jubileumskalendarium där kommunen uppmärksammar alla initiativ som ändå kommer att ske under 2021. Det kan då bland annat vara upplevelser av digital karaktär, en bokutgivning eller planerade kulturaktiviteter som olika jubileumsaktörer ändå kommer att genomföra. Man planerar även för ett jubileumsprogram 2023. Anledningen att man skjuter upp det två år är för att Göteborgs 300-firande, det sköts även det upp 2 år. Samma år öppnade bland annat Göteborgs konstmuseum, Botaniska trädgården och Liseberg.
Hur jubileumsprogrammet för 2023 ska se ut är något som Göteborg & Co ska planera tillsammans med många inblandade aktörer.

Göteborgs 400-årsjubileum

Den 4 juni 1621 fick Göteborg sina stadsprivilegier. Det är nu 400 år sedan dess och det ska självklart firas. Även om det större firandet kommer att skjutas fram, så kommer det ske en del under 2021 för att just fira detta. Göteborg & Co har i uppdrag av kommunstyrelsen att årligen utveckla planerna för jubileet. Redan 2009 bestämde Göteborgs Stad att använda 400-årsjubileet som en milstolpe och katalysator i stadens utveckling. Jubileumsarbetet präglas av hållbarhet i alla tre dimensionerna: den sociala, den ekologiska och den ekonomiska.

Det finns en vision och fem mål och dessa är:

• Göra ett internationellt avtryck genom att arbeta för att Göteborg blir en stad där invånarna trivs, känner delaktighet, stolthet och framtidstro.
• Bli en modig förebild för hållbar tillväxt genom att uppfylla och överträffa redan beslutade mål.
• Vidareutveckla Göteborg och den omgivande regionen genom bred samverkan med stadens nämnder och bolag samt lokala, regionala, nationella och internationella aktörer.
• Engagera hela staden i firandet genom att bjuda in till fortsatt öppen dialog där alla kan delta.
• Stärka bilden av Göteborg genom effektiv kommunikation och marknadsföring.

Med anledning av covid-19 förändrades jubileumsuppdraget genom ett beslut i kommunfullmäktige 10 september 2020. Det innebär att 2021 arrangeras ett formellt, historiskt firande av den officiella födelsedagen 4 juni och ett jubileumskalendarium samlar och uppmärksammar aktiviteter som genomförs av olika jubileumsaktörer under hela året.

Besök Göteborg

Även om det är mindre firande, så är det inte fel att besöka staden ändå, då det finns mycket att se och göra. Även om vi är drabbade av en pandemi så finns det saker att göra i staden. Om du behöver ett bra boende i Göteborg, så kan du hitta det här på våra sidor. Det är bara att söka efter det du är ute efter.

Hotel Pigalle  Hotel Pigalle
Södra Hamngatan 2A, Göteborg
Nära Nya Ullevi

    4 stjärnor
Från 2360 SEK per natt

Boka hotell


Scandic Europa  Scandic Europa
Nils Ericsonsgatan 21, Göteborg
Nära Nya Ullevi

    4 stjärnor
Från 1491 SEK per natt

Boka hotell


Scandic Rubinen  Scandic Rubinen
Kungsportsavenyn 24, Göteborg
Nära Liseberg

    4 stjärnor
Från 1509 SEK per natt

Boka hotell


Clarion Hotell

JÄMFÖR FLER CLARION HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img