Att tänka på inför en cykeltripp

Hyra cykel i Göteborg för cykeltur
Nu när våren börjar närma sig och så även sommaren så småning om börjar det bli dags att ta fram cykeln ur förrådet. Vissa cyklar givetvis hela vintern men de långa nöjesturerna är nog ändå bäst när vädret är lite mildare. Att cykla i Göteborg är alldeles ypperligt då det finns många cykelvägar. Som turist kan man även hyra cyklar för bara några timmar eller en heldag.

Om man ska cykla långt finns det en del att tänka på inför cyklingen. Det är både utrustning och tillbehör för att man ska få en optimal cykeltripp. Se till så att man gått igenom cykeln noga så att alla delar sitter som de ska. Att det finns tillräckligt med luft i däcken, så att det inte är någon punktering på något av däcken. Smörj cykelns kedjor och delar för att få en smidigare cykling. Cykelpedalerna måste också ses över. Om cykelpedalerna är trasiga , köp cykelpedaler så snart som möjligt och byt ut de gamla. Man måste också se till att bromsarna tar innan man cyklar iväg, både handbroms och pedalbroms om cykeln har båda delarna. Det är också viktigt att se till att man har alla nödvändiga tillbehör både för en själv och för cykeln. Cykeln bör utrustas med lampor, ringklocka och reflexer men också blinkers. Man ska både se, synas och höras när man är ute och cyklar för att man ska förebygga och undvika olyckor. Dessutom håller cykeln längre om man tar hand om den. Med regelbunden service och underhållning får man en cykel som håller länge.

De tillbehör man bör ha med sig och på sig när man ska cykla är:

 • Extra kläder så att man kan byta om när det behövs detta är extra viktigt under varma och kalla årstider.

 • Vattentåliga och vindtäta kläder som finns i många sportbutiker. Dom finns i olika prisklasser / kvalitetsnivåer.

 • Reflexer för att man ska synas när det blir mörkt och för att underlätta för andra medtrafikanter. Här gäller det att täcka tillräckligt stora delar av kroppen och således inte bara armar eller skor.

 • Pannlampa, både för sig själv och för andra. Man ska se och synas, det är viktigt

 • Cykelpump för att fylla på luft i däcken vid behov. Här finns olika varianter att införskaffa.

 • Vattenflaska, gärna mer än en då vätska är otroligt viktigt under en cykeltripp

 • Cykelväska alternativt cykelvagn.

 • Punkteringsspray, om man skulle få punktering på cykeln kan man laga det tillfälligt med en punkteringsspray.

 • Ficklampa, för att man lättare ska kunna se när mörkret faller men även om olyckan skulle inträffa så underlättar det att ha med sig en bra ficklampa.

 • Extra lampor och batterier, det är bra att ha någon extra lampa till cykeln om någon av lamporna skulle gå sönder. Det är också bra att ha med sig extra batterier till ficklampan

 • Cykelhjälm för att förebygga mot eventuella olyckor. Finns en mängd olika varianter och se till att hjälmen inte är förbrukad och med det syftas ej utsatts för slag/tryck efter fall eller motsvarande incident.

 • Cykelmössa att ha under cykelhjälmen då vanliga mössor inte får plats under en cykelhjälm

 • Cykelskor. Se till att införskaffa skor av lite högre kvalitet så att dom inte slits för fort vilket dom billigare alltid tenderas göra.

 • Kapell om man ska ställa ifrån sig cykeln under natten och vill skydda den mot vädret

 • Sittunderlag, som man kan använda när man tar pauser så att man har något att sitta på

 • Kompass och karta, för att man ska kunna navigera sig till sina resmål. Oftast finns en kompass i mobilen, men dör batteriet så har man en annorlunda situation.

 • Verktyg om man behöver fixa något på cykeln under resan

 • Cykellås, om man vill ställa ifrån sig cykeln är det viktigt att ha med sig ett cykellås, så att man kan låsa cykeln och förhindra cykelstöld

 • Powerbank till mobilen, så att man kan ladda mobilen utan att man måste ha tillgång till el. Finns i olika storlekar/kapacitet att införskaffa.

 • Första hjälpen kit, om olyckan skulle vara framme är det bra att ha med sig ett första hjälpen kit, till dess att hjälp har anlänt.

 • Och så finns det en hel del annat också, men ovan är det som oftast rekommenderas flitigast

Att åka på cykeltripp är en av de roligaste aktiviteter man kan göra, men det är också mycket att förbereda inför en cykeltripp. Mycket som ska packas, cykeln ska kontrolleras så att den är körklar. Man ska välja en rutt och gärna ha flera delmål för att undvika att man ska tröttna under resans gång. Att cykla tar också på krafterna, därför är det viktigt att ta många pauser, äta och dricka mycket för att behålla energin och orken.

Passande hotell

Vill man cykla på längre turer så kan det vara roligare att bo en bit utanför stadskärnan i Göteborg. Här nedan är några passande hotell för dig som vill bo nära naturen.

Apple Hotel  Apple Hotel
Torpavallsgatan 6, Göteborg
I Göteborg (Örgryte-Härlanda)

  3 stjärnor
Från 1349 SEK per natt

Boka hotell


Arken Hotel & Art Garden Spa  Arken Hotel & Art Garden Spa
Nordatlanten 100, Göteborg
Nära Volvo museum

  4 stjärnor
Från 913 SEK per natt

Boka hotell


Sankt Jörgen Park  Sankt Jörgen Park
Knipplekullen 8-10, Göteborg
Nära Sankt Jörgen Park Golf

  4.5 stjärnor
Från 1919 SEK per natt

Boka hotell


Clarion Hotell

JÄMFÖR FLER CLARION HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img